Veiligheid

meisje op trampolineProficiat,
U wilt een kwaliteitstrampoline van trampolineverkoop.be kopen.

Hieronder kan u een aantal belangrijke punten vinden waarop u moet letten bij de aanschaf van een trampoline.

Veiligheid

Kinderen zijn op hun best als ze onbekommerd plezier kunnen maken. Springen, klimmen, duikelen. Vallen en zelf weer opstaan, in het volste vertrouwen dat de 'grote mensen' er voor zorgen dat er niets ergs gebeurt. Informeer u daarom goed. In deze sectie vind je informatie m.b.t. de volgende veiligheidsaspecten:
• Kwaliteitsaspecten
• Accessoires voor extra veiligheid
• Trampoline ingraven of een veiligheidsnet?
• Onderhoud en gebruik

Kwaliteitsaspecten trampolines

Het is belangrijk om goed te kijken naar specificaties voordat je overgaat tot het kopen van een trampoline. Een trampoline moet veilig zijn en van goede kwaliteit, hij moet immers lang meegaan. Ervaring leert dat trampolines gemiddeld 10 jaar gebruikt worden. Reden temeer om je goed te verdiepen in beschikbare informatie.
Voor de veiligheid van kinderen is het erg belangrijk om te kijken naar de dikte en de breedte van het randkussen: is de rand dik genoeg om vallen goed te dempen en bedekt de trampolinerand de veren en het frame volledig?
Verder is het belangrijk te letten op: staaldikte, materiaal van het randkussen en hoe de ijzeren onderdelen zijn behandeld. Voor springcomfort is het belangrijk om te letten op de lengte van de veren. Voor een uitgebreide uitleg over trampoline specificaties kun je terecht bij trampolineverkoop.be. Mochten er toch nog vragen zijn, dan kun je altijd contact opnemen met ons: wij helpen graag!

Accessoires voor extra veiligheid

Trampoline springen wordt pas echt leuk als het veilig is! Daarom is het belangrijk om de kwaliteit van een trampoline goed te beoordelen. Hier houdt het niet bij op: er zijn diverse trampoline accessoires verkrijgbaar die het trampoline springen nog veiliger maken, zoals een veiligheidsnet, een veiligheidsrok, een ingroundkit en rubberen tegels. Voor een compleet overzicht en uitleg van trampoline accessoires voor de verbetering van de veiligheid, kun je terecht op onze trampoline accessoires pagina.

Trampoline ingraven of een veiligheidsnet?

Veel mensen vinden een veiligheidsnet op een trampoline een belemmering van het zicht in de tuin. Toch blijft een veiligheidsnet de veiligste oplossing om kinderen onbekommerd te laten springen. De laatste jaren is er echter een steeds grotere vraag naar het ingraven van een trampoline. De trampoline oogt volgens velen mooier, de valhoogte wordt enorm gereduceerd en belemmert het zicht in de tuin een stuk minder. Het is echter erg belangrijk om uw trampoline volgens bepaalde richtlijnen in te graven, zodat het springcomfort én de kwaliteit van de trampoline behouden blijft. Voor meer gedetailleerde informatie over het ingraven van trampolines kun je terecht op onze trampoline ingraven pagina. Daar vind je uitleg over het ingraven van trampolines met een ingroundkit.

Onderhoud en gebruik

Er zijn op dit moment geen Europese normen, maar Consument en Veiligheid heeft de tuintrampoline op de agenda laten zetten van de Europese normcommissie voor speelgoed. Er wordt momenteel gewerkt aan het opstellen van aanvullende eisen voor deze trampolines.

Let bij aankoop en gebruik van een trampoline op de volgende zaken:

Vrije ruimte

- Er moet voldoende vrije ruimte zijn boven de trampoline, minimaal 7.3m vanaf de grond gemeten
- Er mogen geen touwen, overhangende takken of andere mogelijke obstakels boven de trampoline hangen
- Zorg altijd voor een zachte ondergrond als valzone, die aan alle zijden van de trampoline ten minste 2.5m breed is
- Plaats de trampoline nooit in de buurt van muren, aangrenzende gebouwen, huizen, hekken, speeltoestellen en andere obstakels
- Zorg dat er niets onder de trampoline ligt. Ondergrond
- De trampoline moet op een vlakke ondergrond worden geplaatst
- De ondergrond moet vrij zijn van scherpe onderdelen en rommel
- Naast de trampoline moet een schokabsorberende ondergrond liggen, zoals (kunst)gras of los zand Tips
- Let op de stabiliteit van de trampoline
- Laat kinderen van de trampoline afklimmen en niet springen
- Laat springers geen salto's maken op trampolines. Voor iedereen die geen professionele lessen trampoline springen hebben gevolgd is dit erg gevaarlijk. Nek-, rug- en zelfs hersenletsel kan het gevolg zijn
- Laat nooit meer dan één persoon tegelijk op de trampoline springen
- Spring alleen wanneer het springdoek droog is en er niet te veel wind staat
- Laat kleine kinderen niet springen zonder toezicht van een volwassene
- Let erop dat de springmat bij het springen niet in contact komt met het frame of de grond
- Let erop dat er geen gaten ontstaan tussen de springmat en het frame
- Controleer de trampoline regelmatig op mankementen en repareer ze ook meteen
- Gebruik een trap die voor en na gebruik simpel is vast en los te koppelen
- Laat een trap of andere opstap nooit paraat staan wanneer u jonge kinderen heeft
- Let erop dat het frame en de eventuele veren niet scherp zijn
- Trek altijd je schoenen uit
- Spring altijd alleen en in het midden van de trampoline
- Met meerdere personen tegelijk let je minder op je eigen sprong. Je kunt de controle over je eigen sprong kwijt raken en door gelijktijdig met de ander op de springmat neer te komen wordt je als het ware gelanceerd
- Spring niet op je knieën. De kans dat je rug beschadigt als je op je knieën valt is vele malen groter dan dat je op je billen valt
- Spring niet van de trampoline af, maar klim er vanaf. De grond veert niet terug en je kunt je knieën en rug ook weer ernstig bezeren
- Ga niet met een bal of ander voorwerp op de trampoline. Je raakt je coördinatie makkelijk kwijt waardoor je ook hiermee jezelf lelijk kunt bezeren.

trampoline girls